Ένα πανόραμα γεύσεων από την Ελληνική παράδοση και την ΠΑΝΤΕ!
Οι γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων έχουν ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό σε ότι αφορά στην παράδοση, πολυ δε περισσότερο στα διάφορα είδη πιίτας.
Η ιστορία της φυσικά από την αρχαία Ελλάδα, όπου οι πίτες βρίσκονταν στο καθημερινό διαιτολόγιο. Χαρακτηριστικό ήταν ένα είδος πίτας με μέλι, τυρί και λάδι και ιδιαίτερη επιτυχία είχε ο «μυτλωτός» μια πίτα με τυρί ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα.
Η πίτα που οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ειδικότερα το πρωί είχε για βάση το αλεύρι και το κρασί.
Άλλη χαρακτηριστική πίτα ήταν η «μάζα», ζυμωμένη με αλεύρι από κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ή κεχρί και από διάφορα όσπρια.
Στα πλούσια γεύματα των αρχαίων Αθηναίων τα επιδόρπια, που περιελάμβαναν φρέσκα και ξερά φρούτα, αλμυρά αμύγδαλα, τυρί, σκόρδα και κρεμμύδια τελείωναν με αλμυρές και γλυκές πίτες, που οι συνδαιτυμόνες εκτιμούσαν ιδιαίτερα.
Σήμερα οι τυρόπιτες, οι κρεατόπιτες, οι σπανακόπιτες, οι λαχανόπιτες, που συνηθίζονται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας , με φύλλο που ανοίγουν οι νοικοκυρές ή έτοιμο όπως και τα σκαλτσούνια, το βολ ώ βάν, τα σού και οι τάρτες, δεν είναι παρά παραλλαγές της αρχαιότατης πίτας, η οποία στην αρχική της μορφή ήταν απλή και ψηνόταν πάνω σε καυτές πέτρες ή μέσα σε ζεστή χόβολη.
Οι πίτες και η μπουγάτσα σήμερα είναι ιδιαίτερα ξακουστές στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Στα αστικά κέντρα οι πίτες έχουν διαφοροποιηθεί και εξελιχθεί ανάλογα με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις.
Έτσι έχουμε πίτες με φύλλα, χωρίς φύλλα με δύο φύλλα ή με πολλά φύλλα.
Η γέμιση της πίτας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τα τοπικά υλικά και τις τοπικές συνήθειες. Θα συναντήσουμε πίτες με διάφορα λαχανικά συνδυασμένα πολλές φορές με τυριά και την προσθήκη τραχανά. Επίσης πίτες με γέμιση κρέατος ή κοτόπουλου ή και πίτες με πρώτη ύλη τα ζυμαρικά ή μόνο τα τυριά.
Η μπουγάτσα, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνοδεύεται από μια ιστορία που δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι ξεκινάει από τόσο παλιά.
Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στην Πόλη αλλά και στη Σμύρνη. Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης "πογάτσα" που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί. Οι πολίτισσες και σμυρνιές νοικοκυρές φτιάχνουν μπουγάτσα και μπουγατσάκια με διάφορα γεμίσματα για το πρωινό και το απογευματινό κολατσιό της οικογένειας και κυρίως των παιδιών πριν και μετά το σχολείο.Η μπουγάτσα στην Ελλάδα.
Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως πολιτογραφήθηκε ως Σερραία, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία.
Η μπουγάτσα δεν υστερεί σε δημοτικότητα και στη Θεσσαλονίκη, όλα αυτά τα χρόνια. Το 1917 ιδρύεται η Συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και δυο χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη, αριθμό διόλου ευκαταφρόνητο.
Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνεται και η τέχνη της εξελίσσεται. Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και, όπως φαίνεται, το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της.
Στη Θεσσαλονίκη μία από τις σημαντικότερες εταιρίες που παράγει γνήσιες ελληνικές παραδοσιακές πίτες και μπουγάτσες, κορυφαίας ποιότητας, είναι η ΠΑΝΤΕ Α.Ε.
Διαθέτει μία τεράστια ποικιλία από γλυκά, πίτες, μπουγάτσα και επίσης αναλαμβάνει και οργανώνει catering.
Σήμερα η ΠΑΝΤΕ, κορυφαία εταιρία στο τομέα των παραδοσιακών προιόντων ζύμης και γλυκών διάθέτει τις πίτες της με το χαρακτηριστικό όνομα «Το Φουρνίν»
Το εκπληκτικό είναι όμως είναι η νέα υπηρεσία της ΠΑΝΤΕ.
Μπορείτε σήμερα μέ ένα τηλεφώνημά σας στο ζαχαροπλαστείο ΡΟΔΙΝΙ (ΤΗΛ. 2310.233.365) να έχετε στο σπίτι σας τη πιό απολαυστική έκπληξη γιά τους καλεσμένους σας. Μιά υπέροχη λαχταριστή χωριάτικη πίτα στο ταψί, έτοιμη ψημένη και έτοιμη γιά σερβίρισμα.
Μπορείται να επιλέξετε χωριάτικη τυρόπιτα, σπανακόπιτα και πολλές ακόμα γεύσεις γιά τις οποίες θα σας ενημερώσουν οι άνθρωποι από το ΡΟΔΙΝΙ.
Η ΠΑΝΤΕ Α.Ε έχει τις ρίζες από πολύ παλιά...
Το έτος 1970 γεννήθηκε μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο "ΡΟΔΙΝΙ" με ιδρυτή το Χρήστο Τριανταφυλλίδη, γνωστό για τα λαχταριστά του ροδίνια και τις παραδοσιακές γευστικές απολαύσεις που έχει προσφέρει αλλά και συνεχίζει να προσφέρει ακόμη , στο γνωστό-άγνωστο Θεσσαλονικιό που γεύεται τα πλούσια εδέσματά του.
Το 1984 ο Ιορδάνης Τριανταφυλλίδης συνεχίζοντας τη "γλυκιά" παράδοση των γονιών του, ιδρύει την "ΠΑΝΤΕ Α.Ε" με σκοπό να δώσει μια άλλη διάσταση στο χώρο των γεύσεων και των γαστρονομικών απολαύσεων. Έτσι με πολύ κόπο και άπειρες δοκιμασίες στα εργαστήρια έφτιαξε και τελειοποίησε την πρώτη παραδοσιακή χειροποίητη χωριάτικη πίτα (σε δίκτυο διανομής μέσα στον Ελλαδικό χώρο), τη βάφτισε και την ονόμασε " ΤΟ ΦΟΥΡΝΙΝ", το όνομά της προέρχεται από τα βάθη του Πόντου από εκεί δηλαδή που προέρχονται και οι ρίζες τους.
Στα τέλη του 2001 η ΠΑΝΤΕ ΑΕ διευρύνει τις δραστηριότητές της κα ανοίγει υποκατάστημα-κυλικείο στο κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ., παρέχοντας τις υπηρεσίες της στους φοιτητές και στο μόνιμο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Έτσι ανακαινίζοντας και το χώρο του κυλικείου η ΠΑΝΤΕ ΑΕ έδωσε μια άλλη ομορφιά στη Πανεπιστημιακή κοινότητα γοητεύοντας τον καθένα που πίνει τον καφέ του στις εγκαταστάσεις του κυλικείου.
Στα μέσα του 2002 (λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών της) η ΠΑΝΤΕ ΑΕ ανοίγει μια ξεχωριστή σελίδα, η εταιρεία από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλάζει χώρο παραγωγής και διακίνησης κα μεταφέρετε στο ΡΕΤΖΙΚΙ σ' ένα υπερσύγχρονο χώρο επενδύοντας σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Τώρα η ΠΑΝΤΕ ΑΕ μπαίνει δυναμικά στο χώρο των τροφίμων και στο catering, έτσι εκτός από την ποιότητα που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να προσφέρει και την ποσότητα που επιθυμείτε με άριστη εξυπηρέτηση.

ΠΑΝΤΕ Α.Ε.
Επικοινωνία
Διεύθυνση:
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 16 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 57010 -
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310610340Fax:
2310233365E-mail: panteae@otenet.grΙστοσελίδα: http://www.pante.grΥπεύθυνος: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ