Η ανακύκλωση των μπαταριών αυτοκινήτου και των βιομηχανικών μπαταριών και ο ρόλος του ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε.
Οι συσσωρευτές, οι μπαταρίες δηλαδή, (οικιακές, αυτοκινήτων, βιομηχανίας), έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Κινούν τα αυτοκίνητά μας, τις μοτοσικλέτες, τα αεροπλάνα, τα σκάφη, δίνουν ενέργεια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες συσκευές. Η διάρκεια της ζωής τους όμως είναι προδιαγεγραμμένη. Ποια είναι η μοίρα τους μετά το τέλος της ζωής τους;
Δυστυχώς όσο χρήσιμες είναι οι μπαταρίες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, τόσο επικίνδυνες γίνονται όταν «πεθαίνουν». Ίσως λίγοι από μας γνωρίζουν ότι οι μπαταρίες, στο σύνολό τους, ανήκουν στα επικίνδυνα απόβλητα. Αυτό σημαίνει ότι η κακή ή ανεύθυνη διαχείρισή τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία, αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα. Γι αυτό έχουμε όλοι υποχρέωση, απέναντι στη ζωή και στο περιβάλλον, να συμβάλλουμε στη συλλογή και την ορθή διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών.
Η εναλλακτική διαχείριση, όπως λέγεται η σωστή διαδικασία ανακύκλωσης, των μπαταριών αυτοκινήτου και των βιομηχανικών, έχει ανατεθεί από την Πολιτεία στο «ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε», δηλαδή στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών. Το ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. είναι ο μοναδικός, πανελλαδικά εγκεκριμένος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, φορέας για τη συλλογή, μεταφορά και εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών αυτοκινήτου και βιομηχανίας. Χωρίς την συνεργασία όμως Πολιτείας, αλλά κυρίως των ίδιων των εμπλεκομένων, επιχειρήσεων, συνεργείων κ.λπ., δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους ανακύκλωσης όλων των μπαταριών αυτοκινήτων και βιομηχανίας.
Ας δούμε τι ακριβώς κάνει το «ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ:
• συγκεντρώνει τους χρησιμοποιημένους συσσωρευτές από όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια τους παραδίδει σε νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις ανακύκλωσης.
• αναλαμβάνει τη σωστή επεξεργασία και ασφαλή διάθεση των συσσωρευτών, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ανακύκλωσή τους.
• εκπονεί μελέτες που προωθούν την τεχνολογική βελτίωση του κύκλου επεξεργασίας των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών.
• ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό για τα οφέλη της ανακύκλωσης των συσσωρευτών.
Για να πετύχει τους στόχους του είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των επιχειρήσεων, ιδιωτών και φορέων. Δηλαδή θα πρέπει:
• Όλα τα συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, φορτηγών να συμβληθούν με το σύστημα. Κάθε συνεργείο που δεν συνεργάζεται με το ΣΥΔΕΣΥΣ επιβαρύνει και την υγεία μας και το περιβάλλον. Το δικό σας συνεργείο είναι συμβεβλημένο με το ΣΥΔΕΣΥΣ;
• Όλοι οι παραγωγοί επικίνδυνων αποβλήτων, όπως βιομηχανίες, τράπεζες, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ένοπλες Δυνάμεις, ΔΕΗ, ΟΤΕ και όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, οφείλουν εκ του νόμου να παραδίδουν τα απόβλητα συσσωρευτών στο ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ.
• Κάθε ιδιώτης που έχει μεγάλη μπαταρία, η οποία έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής της (οι μικρές μπαταρίες παραδίδονται στο Σύστημα ΑΦΗΣ), μπορεί να επικοινωνεί με το Σύστημα στο τηλέφωνο 2103421951, και το ΣΥΔΕΣΥΣ αναλαμβάνει να την παραλάβει για ανακύκλωση από το χώρο σας.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ
Τα βασικότερα στοιχεία που περιέχονται στους συσσωρευτές είναι τοξικές ουσίες. Ειδικότερα:
• Ο μόλυβδος, σε περιπτώσεις συνεχούς ή υπερβολικής έκθεσης, επηρεάζει τα βασικά όργανα του ανθρώπου, καθώς και το κεντρικό νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα.
• Το θειικό οξύ, το οποίο περιέχεται στους συσσωρευτές που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μπορεί να δηλητηριάσει περίπου 3 εκατ. κυβικά μέτρα υπόγειων πόσιμων υδάτων.
• Το κάδμιο, ως τοξική και καρκινογόνος ουσία, επηρεάζει τους πνεύμονες, προκαλεί βλάβη στους νεφρούς, διαταραχές στα οστά και αιματολογικές διαταραχές.

ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ
Επικοινωνία
Διεύθυνση:
ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΜΙΘ 3, 11851 -
Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103421091Fax:
2103422622E-mail: info@sydesys.grΙστοσελίδα: http://www.sydesys,grΥπεύθυνος: ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΕΝΗ