Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 | 04:51 μμ

Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός Οδηγός Ελλάδας

Κατάλογος Επιχειρήσεων

ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
σε: Όλη την Ελλάδα
Περιοχή

Κατηγορίες

 

 

 • Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων Λαογραφίας Καστοριάς

  Μουσείο Κέρινων Ομοιομάτων - Λαογραφίας & Προϊστορίας στη Καστοριά ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ Το Μουσείο είναι σχετικά καινούριο και δεν έγινε γνωστό ακόμη. Το γεγονός ότι βρίσκεται έξω από την πόλη της Καστοριάς καθώς και η οικονομική κρίση δεν βοηθούν ώστε να έχει την επισκεψιμότητα, που του αξίζει.   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Οι χώροι του μουσείου διατίθενται για διάφορες εκδηλώσεις και κάποια σχολεία κατά καιρούς κάνουνε θεατρικά δρώμενα στον χώρο της αυλής.    

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Στείλτε e-mail
  Μαυροχώρι - Καστοριάς
  2467074870
  6934972090
 • Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων

  Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, βρίσκεται στα Νότια κράσπεδα του λόφου Γκορίτσα, στο υψηλότερο σημείο του κέντρου του χωριού Πέραμα, δέκα μέτρα υψηλότερα από τη μέση στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας και σε υψόμετρο 480 μέτρων. Τα πόδια του λούζει η λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων, που έγινε ξακουστή με το θρύλο της Κυρά-Φροσύνης και του Αλή Πασά. Γεωγραφικά στοιχεία Η πεδινή έκταση του λεκανοπεδίου αναπτύσσεται γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και περιβάλλεται από διαδοχικά βουνά και υψίπεδα. Τα ψηλότερα σημεία του βρίσκονται βορειοδυτικά, με το όρος Μιτσικέλι (υψ. 1811 μ.) να δεσπόζει, ενώ τα χαμηλότερα αναπτύσσονται ανατολικά και νότια. Στο κέντρο, που βρίσκεται ανάμεσα στις νότιες πλαγιές του Μιτσικελίου, στους λόφους της πόλης και στο λόφο της Καστρίτσας, σχηματίζεται η λίμνη των Ιωαννίνων. Γύρω από το Μιτσικέλι, βρίσκονται ο Δρίσκος (υψ. 1278 μ.) με τις ανατολικές απολήξεις του να καταλήγουν στην κοιλάδα του Άραχθου, η Αετορράχη (υψ. 1078 μ.) που αναπτύσσεται μεταξύ του Άραχθου και των υψιπέδων του Αβγού, ο Προφήτης Ηλίας της Μανωλιάσσας (υψ. 1076 μ.), η Μεγάλη Τσούκα (υψ. 1173 μ.) πάνω από την Κοσμηρά, τα Μάρμαρα (υψ. 879 μ.), η Τσούκα (υψ. 781 μ.) και τα Πενταλώνια (υψ. 840 μ.). Η λίμνη επικοινωνούσε παλιότερα, μέσω ενός φυσικού αύλακα, με τη λίμνη της Λαψίστας, στο βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου, η οποία και αποξηράνθηκε κατά τη δεκαετία του ’50, για να δημιουργηθεί ο κάμπος της Λαψίστας. Πολλοί ασβεστολιθικοί λόφοι διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο τοπίο, που συνδέεται με ιστορικές θέσεις, όπως Καστρίτσα, Μπιζάνι, Σπήλαιο Περάματος και Καστρί Γαρδικίου. Γεωλογικά, η περιοχή ανήκει στην Ιόνιο ζώνη με τους ασβεστόλιθους να κυριαρχούν. Απαντώνται περιστασιακά ελάχιστες ζώνες φλύσχης. Κύριο υδάτινο στοιχείο της περιοχής είναι η λίμνη Παμβώτιδα, στην οποία απορρέουν αρκετά ρέματα του λεκανοπεδίου. Το κλίμα της περιοχής είναι αυτό του ήπιου μεσογειακού τύπου, με πάρα πολλές βροχές, συχνές ομίχλες και ξηρό καλοκαίρι. Στα ορεινά τμήματα της περιοχής το κλίμα γίνεται πιο τραχύ με αρκετές χιονοπτώσεις το χειμώνα.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Στείλτε e-mail
  Σπηλαίου 19 - Πέραμα - Ιωάννινα
  2651081650
  6944410222
 • MOΥΣΕΙΟ ΝΕΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΙΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστά Τρίτη-Κυριακή: 08.00-13.00   Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1   Το Μουσείο λειτουργεί στον όροφο του κτίσματος, ο οποίος αποτελείται από δύο αίθουσες και έναν μικρό χώρο - φυλακείο, ενώ στο ισόγειο υπάρχει παρεκκλήσι και αποθήκη. Λόγω της λεηλασίας της Μονής από τους Τούρκους κατά την σφαγή της Χίου το 1822, τα εκτιθέμενα κειμήλια είναι ολιγάριθμα και -κατά το πλείστον- μεταγενέστερα της χρονολογίας της καταστροφής. Σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταβυζαντινές εικόνες, έργα αργυροχοΐας, εκκλησιαστικά και λαϊκά κεντήματα καθώς και έργα υφαντικής.  

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [5]
  Καρυές - Χίος
  2271079370
 • ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό: Από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου: 08:00- 15:00   Θερινό: Από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου: 08:00-17:00   Εισιτήρια: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2 Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2   Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας και μέχρι σήμερα παραμένει το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη Θεσσαλία, από την παλαιολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Η έκθεση αναπτύσσεται σε οκτώ αίθουσες στο ισόγειο του παλιού και νέου κτηρίου και περιλαμβάνει ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες που άρχισαν στη Θεσσαλία στις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζονται έως σήμερα. Ενημερωτικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες εμπλουτίζουν την έκθεση επιτρέποντας στο μη ειδικό κοινό την εμπεριστατωμένη πληροφόρησή του για το είδος και τη χρήση των αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς και για τους αρχαιολογικούς χώρους από τους οποίους τα εκθέματα αυτά προήλθαν.      Ενότητες της Έκθεσης   1) Νεολιθικός Πολιτισμός (αίθουσα Γ.Χ. Χουρμουζιάδη): Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, κατάλοιπα διατροφής (σπόροι, οστά ζώων), εργαλεία, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα. 2) Δωρεά συλλογής Αγγ. Μπάστη: Νεολιθικά ευρήματα της συλλογής που δώρισε ο Αγγ. Μπάστης στο Μουσείο. 3) Ανασκαφές μεγάλων έργων: Ευρήματα από διάφορες θέσεις που ανασκάφηκαν στα πλαίσια μεγάλων δημόσιων έργων που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Μαγνησίας. 4) Γραπτές επιτύμβιες στήλες Δημητριάδος: Ευρήματα από την πόλη και τα νεκροταφεία, με έμφαση στις γραπτές επιτύμβιες στήλες. 5) Χθόνιες θεότητες, κτερίσματα τάφων: Ευρήματα από νεκροταφεία της περιοχής. 6) Ταφικά έθιμα: Τάφοι μεταφερμένοι αυτούσιοι στο Μουσείο.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [4]
  Στείλτε e-mail
  Αθανασάκη 1 - Βόλος
  2421025285
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΑΠΗΣ

  Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου: 08:30-15:00 Η Συλλογή θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 31-3-2015 λόγω έλλειψης προσωπικού.   Θερινό: Η Συλλογή παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.   Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1 Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1   Η Αρχαιολογική-Λαογραφική Συλλογή με τίτλο «Νάπη, πόλις Λέσβου» εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2001 στον ισόγειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Νάπης. Ο χώρος παραχωρήθηκε από την ομώνυμη Κοινότητα για να εξασφαλιστεί η προστασία και η ανάδειξη των αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών, που ήταν μέχρι τότε διάσπαρτα στην αγροτική περιφέρεια της Νάπης, αλλά και για να προβληθεί η λαϊκή παράδοση της περιοχής μέσω των καθημερινών χρηστικών αντικειμένων των κατοίκων του χωριού.   Με τη δημιουργία της Συλλογής ικανοποιήθηκε η μακροχρόνια επιθυμία των κατοίκων της Κοινότητας να παραμείνουν τα αρχαία λείψανα στον απομακρυσμένο οικισμό τους, ώστε αυτός να αναβαθμιστεί πολιτιστικά και οικονομικά. Παράλληλα, η παρουσίαση αρχαίων και παραδοσιακών αντικειμένων στον ίδιο χώρο τονίζει την ιστορική διαδρομή και τη συνέχεια της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.   Ενότητες της Έκθεσης   1) Αρχαιολογική Συλλογή. 2) Λαογραφική Συλλογή.   Εκθέματα έκθεσης ανά θεματική ενότητα: 1) Αιολικά κιονόκρανα, αρράβδωτοι σφόνδυλοι και βάσεις κιόνων αρχαϊκών χρόνων από τραχείτη λίθο, που προέρχονται από την αγροτική περιφέρεια της Νάπης. 2) Παραδοσιακά σκεύη καθημερινής χρήσης, εργαλεία, ενδυμασίες, εξαρτήματα ζώων από δωρεές των κατοίκων της Νάπης.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [6]
  Στείλτε e-mail
  Νάπη - Aγ. Παρασκευής - Λέσβος
  2253031237
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας: Πληροφορίες στο τηλ. 22750 – 31300 Η Αρχαιολογική Συλλογή Αγίου Κηρύκου περιλαμβάνει πάνω από 200 ευρήματα που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σημαντικά εκθέματα από την αρχαϊκή και κλασσική περίοδο, όπως αγγεία, στήλες, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, καλοδιατηρημένους αμφορείς, που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας, βάθρα, κτλ. κίονες, πήλινα δοχεία, εργαλεία, όπλα και προσωπικά αντικείμενα. Εντούτοις, το σημαντικότερο έκθεμα είναι «Ανάγλυφο του Καταφυγίου», επιτύμβιο ανάγλυφο των αρχαϊκών ή πρώιμων κλασικών χρόνων, έργο Παριανού καλλιτέχνη.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [1]
  Στείλτε e-mail
  Άγιος Κήρυκος - Σάμου
  2275031300
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 8:30-15:30. Δευτέρα κλειστά.   Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη Η Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξιδίου φιλοξενεί ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Γαλαξιδίου, που σχετίζονται με τον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο, την εμπορική δραστηριότητα και τα νεκροταφεία των πόλεων και καλύπτουν χρονολογικά όλη την ιστορία του τόπου, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Συστεγάζεται με το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο σε ένα παραδοσιακό γαλαξειδιώτικο κτήριο, που οικοδομήθηκε το 1868-1870 για να στεγάσει το Σχολείο Θηλέων, το Δημαρχείο και το Αστυνομικό Κατάστημα της πόλης. Στις δύο αίθουσές του φιλοξενούνταν το Δημαρχείο και το Κοινοτικό Κατάστημα μέχρι το 1979, ενώ η άλλη αίθουσα χρησιμοποιήθηκε για λίγο ως ''Τριχαπτοποιείον'' (σχολή υφαντικής και χειροτεχνίας) και από το 1932 φιλοξενούσε τη Ναυτική Πινακοθήκη του Γαλαξιδίου. Η συλλογή υπάγεται στην Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και μαζί με τη συλλογή του Ναυτικού και Εθνολογικού Μουσείου κατορθώνει να παρουσιάσει ολοκληρωμένα την εξέλιξη και την πορεία στο χρόνο αυτής της μικρής ναυτικής πόλης.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [2]
  Στείλτε e-mail
  Γαλαξίδι - Φωκίδας
  2265041558
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαίου: 08:00-15:00 Θερινό: Από 29 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου 07:30 - 14:00 Κλειστό κάθε Δευτέρα Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1 Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1   Η έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Διστόμου περιλαμβάνει ευρήματα από τις αρχαίες φωκικές πόλεις Άμβροσσο (σημ. Δίστομο), Μεδεώνα (ακρόπολη και νεκροταφείο), Καρακόλιθο, Αντίκυρα και Βούλιδα (Ζάλτσα).   Ενότητες της Έκθεσης   - Επιτύμβιες στήλες (Προθάλαμος) Παρουσιάζονται οκτώ επιτύμβιες στήλες με ανθεμωτή ή αετωματική επίστεψη, που χρονολογούνται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους και προέρχονται από την περιοχή του Διστόμου. Στον προθάλαμο εκτίθεται και μία ταφική στήλη με ιππέα από την αρχαία Βούλιδα   - Αρχαιότητες από το Δίστομο και την Αντίκυρα (Πρώτη αίθουσα) Εκτίθενται ευρήματα διαφόρων εποχών, που προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές της πόλης του Διστόμου και της Αντίκυρας.   - Κεραμική (Δεύτερη αίθουσα) Παρουσιάζονται κυρίως αγγεία από την ευρύτερη περιοχή του Διστόμου (Ζεμενό, Καρακόλιθο, Μεδεώνα και Αντίκυρα). Παρέχει έτσι στον επισκέπτη μια εικόνα της εξέλιξης της κεραμικής στα τοπικά εργαστήρια από τα μυκηναϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [7]
  Στείλτε e-mail
  Δίστομο - Βοιωτίας
  2267022000
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΑΤΕΙΑΣ

  Ωράριο  λειτουργίας: Κυριακή: 08:30-15:00 Καθημερινά (πλην Δευτέρας): κατόπιν συνεννόησης   Η Αρχαιολογική Συλλογή της Ελάτειας περιλαμβάνει ευρήματα της δυτικής Λοκρίδας - κατά την αρχαιότητα βορειοανατολική Φωκίδα - στην οποία ανήκαν στην περιοχή του Κηφισού δεκατρείς πόλεις, ο Ερωχός, η Χαράδρα, η Λιλαία, το Τεθρώνιον, η Δρυμαία, η Αμφίκλεια, οι Τριτείς, οι Πεδιείς, ο Νεώνας, η Τιθορέα, η Ελάτεια, ο Λέδων και οι Παραποτάμιοι. Ανατολικά στα σύνορα με την Οπουντία Λοκρίδα υπήρχαν η Υάμπολις και οι Αβές, ενώ στα σύνορα με την Βοιωτία η Δαύλεια, ο Πανοπεύς και η Άμβροσσος. Από όλες τις πόλεις της Φωκίδας, η Ελάτεια φαίνεται να έπαιξε διαχρονικά κυρίαρχο ρόλο, λόγω της γεωγραφικής θέσης μεταξύ της βόρειας και νότιας Ελλάδας και του ελέγχου που ασκούσε στον οδικό άξονα Θερμοπυλών - Χαιρώνειας. Λιγοστά είναι τα στοιχεία που διαθέτουμε για την γεωμετρική και αρχαϊκή περίοδο, ενώ η ακμή της πόλης τοποθετείται κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [1]
  Στείλτε e-mail
  Ελάτεια Λοκρίδος - Φθιώτιδας
  2231029992
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

  Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό: 08:30-15:00   Θερινό: Καθημερινά: 08:00-15:00 Σάββατο/Κυριακή: 08:00-18:00   Στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης φυλάσσονται ευρήματα απ' όλο το Νομό και μπορούν να ενταχθούν σε δύο κύριες θεματικές ενότητες:   α) Ευρήματα παραδόσεων, περισυλλογών και ανασκαφών, που εισήχθησαν στη Συλλογή μέχρι και το 1980. Σημαντικότερο σύνολο είναι αυτό του κλασικού νεκροταφείου Κοζάνης. Τα ευρήματα της ενότητας αυτής χρονολογούνται από τους προϊστορικούς ως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.   β) Ευρήματα παραδόσεων, περισυλλογών και ανασκαφών, που εισήχθησαν στη Συλλογή από το 1980 κι εξής. Σημαντικότερα σύνολα της δεύτερης ενότητας προέρχονται από σωστική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα προϊστορικών οικισμών της Κοιλάδας της Κίτρινης Λίμνης, από σωστική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα στην Κοιλάδα του μέσου ρου του Αλιάκμονα - τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και από σωστικές ανασκαφές σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Κοζάνης. Τα ευρήματα χρονολογούνται από την αρχαιότερη νεολιθική ως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Στείλτε e-mail
  Δημοκρατίας 8 - Κοζάνης
  2641025903
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας: Η Συλλογή είναι κλειστή για το κοινό.   Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου, που υπάγεται στην Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ιδρύθηκε για να εκτεθούν τα ευρήματα της πόλης του Καλλίου από τους Γεωμετρικούς ως τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Τα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές και παραδόσεις και μαζί με τα τείχη της είναι ότι έχει απομείνει σήμερα από την πόλη της αρχαίας Ανατολικής Αιτωλίας. Η έκθεση των κινητών ευρημάτων του Καλλίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί τα οικοδομικά λείψανα σήμερα έχουν κατακλυσθεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.   Η έκθεση στεγάζεται στο διατηρητέο πετρόκτιστο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου (διαστάσεων 24,13 x 7,50 μ.) και αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες και τον προαύλιο χώρο του κτιρίου. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα από τους γεωμετρικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους και κυρίως τα ευρήματα από τη λεγόμενη "οικία του αρχείου", ενός αρχοντικού σπιτιού επιφανών Καλλιπολιτών, όπως κεραμική, χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα από τις ξύλινες πόρτες και πήλινα σφραγίσματα που διασφάλιζαν τα γραμμένα σε πάπυρο έγγραφα. Στον τοίχο είναι αναρτημένα τεμάχια με διακοσμητικά θέματα από το ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκού λουτρού.   Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται ενεπίγραφα ψηφιδωτά από το δάπεδο παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μικροαντικείμενα από τάφους υστερορωμαϊκών χρόνων. Στην αυλή του κτιρίου εκτίθενται λίθινες επιγραφές που σώζουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της πόλης.  

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [4]
  Στείλτε e-mail
  Λιδωρίκι - Φωκίδας
  2265082313,2265082346
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

  Ώρες Λειτουργίας: 08:00-15:00   Δευτέρα: κλειστά   Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1 Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3 Ισχύει για: Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά, Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, Αρχαιολογικός Χώρος του Μυστρά   Η Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασίας παρουσιάζει στοιχεία της μνήμης αλλά και της γνώσης μας για την ταυτότητα του "περιώνυμου άστεως" της Μονεμβασίας, η παρουσία της οποίας στη βραχώδη άκρη της Πελοποννήσου μαρτυρείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η Συλλογή εγκαινιάσθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη τον Ιούλιο του 1999.  

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [2]
  Στείλτε e-mail
  Πλατεία Ελκόμενου Χριστού, Κάστρο Μονεμβασίας - Λακωνίας
  2731061403
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

  Ώρες Λειτουργίας: Κλειστή για το κοινό.   H αρχαιολογική συλλογή Νεαπόλεως δημιουργήθηκε προπολεμικά και συγκέντρωσε μέσα σε λίγα χρόνια περί τα 1000 αντικείμενα, προερχόμενα κυρίως από την χώρα της επαρχίας Μεραμβέλλου αλλά και από άλλες περιοχές του Νομού. Στη διάρκεια της Κατοχής χάρη στη φροντίδα του Εμμ. Μαυροειδή - έκτακτου Επιμελητή Αρχαιοτήτων - η Συλλογή προστατεύθηκε στο υπόγειο της Λέσχης. Σήμερα τα αντικείμενα της Συλλογής βρίσκονται σε κτήριο παραχωρημένο από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Προς στιγμήν η Συλλογή είναι κλειστή για το κοινό.   Στις συλλογές περιλαμβάνονται:   - Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελούντα (1937)   - Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στα Ελληνικά (1937)   - Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Δρήρο (1937)   - Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας του Εμμ. Μαυροειδή σε Υστερομινωικό τάφο Τουρλωτής Σητείας   - Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας του Εμμ. Μαυροειδή σε τάφο του Καλού Χωριού (αρχ. Ιστρώνα). Ελληνιστικών χρόνων   - Ευρήματα από περισυλλογές σε διάφορες περιοχές του Μεραμβέλλου και από παραδόσεις   - Αρχαιότητες προερχόμενες από τον Άγιο Νικόλαο (αρχαία Λατώ προς Καμάρα) και άλλες περιοχές του νομού, από συγκέντρωση από τις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής   - Νομισματική Συλλογή, από παραδόσεις.  

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Νεάπολη, Άγιος Νικόλαος - Λασιθίου
  2842028721
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ

  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή:08:30-15:00 Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης (+30 25410 51003, +30 25410 51783).   Εισιτήρια: Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.   Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα που βρέθηκαν στην αρχαία πόλη και τα νεκροταφεία της και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 12ο αι. μ.Χ. Ο κύριος στόχος της είναι εκπαιδευτικός. Προβάλλεται κυρίως η καθημερινή ζωή των αρχαίων Αβδηριτών μέσα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι απλοί άνθρωποι στις καθημερινές τους ασχολίες.   Η έκθεση είναι δομημένη θεματικά. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει αντικείμενα από όλες τις περιόδους ζωής της πόλης τοποθετημένα σύμφωνα με τη χρήση τους. Κάθε ενότητα διαιρείται σε επιμέρους θεματικές ομάδες:   Ι. Δημόσιος Βίος (Θρησκεία, Διοικητική Οργάνωση, Πολεμική Δραστηριότητα, Νομισματοκοπία)   ΙΙ. Ιδιωτικός Βίος (Επαγγελματικές και Οικοδομικές δραστηριότητες, Εμπόριο, Βιοτεχνία και εργαστήρια, Οικιακές ασχολίες, Ενδυμασία-καλλωπισμός, Παιδική ζωή)   ΙΙΙ. Ταφικά Έθιμα (Κτερίσματα, Ταφικά σήματα, Αναπαραστάσεις τάφων).   Με τον τρόπο αυτόν παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της πόλης και γίνονται εμφανείς οι σταδιακές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων και στον τρόπο κατασκευής των ίδιων αντικειμένων. Επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες και διαγράμματα δίνουν επιπρόσθετες πληροφορίες στον επισκέπτη.  

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [7]
  Στείλτε e-mail
  Δ. Λαζαρίδη 2, Άβδηρα - Ξάνθης
  2541051003,2541051783
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου: 08:30-15:00  Θερινό: Από 1 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου Δευτέρα: κλειστό Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 19:30 Εισιτήρια: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2   Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου δημιουργήθηκε με σκοπό να εκθέτει ευρήματα από την ανατολική Κρήτη που μέχρι τότε μεταφέρονταν στο Μουσείο Ηρακλείου. Η έκθεση δεν έχει την οριστική της μορφή, καλύπτει όμως ένα τεράστιο χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική Εποχή ως το τέλος της Ελληνορωμαϊκής περιόδου. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη της τέχνης στην περιοχή μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα διαφόρων ρυθμών και εποχών. Μεγαλύτερα και σπουδαιότερα σύνολα αποτελούν τα κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς κοντά στη Σητεία (3.000-2.300 π.Χ.) στην πρώτη αίθουσα και τα ευρήματα από το ανάκτορο των Μαλλίων που έφεραν στο φως οι έρευνες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, στην τέταρτη αίθουσα. Πιο διάσημο αντικείμενο θεωρείται το σπονδικό αγγείο που έγινε γνωστό ως "η θεά της Μύρτου". 

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [6]
  Στείλτε e-mail
  Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 74, Άγιος Νικόλαος - Λασιθίου
  2841024943
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00-15:00.   Δευτέρα κλειστά.   Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1 Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €8, Μειωμένο: €4 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 και στεγάστηκε σε κτήριο, το οποίο κτίστηκε με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το εμπόριο του καπνού στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι αδελφοί Παπαστράτου φρόντισαν για τη γενέθλια πόλη τους και προσέφεραν σε αυτή με πλήθος έργων, μεταξύ αυτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1969 και λειτουργεί στο ίδιο κτήριο έως και σήμερα. Ο μεγάλος αριθμός των αρχαιολογικών χώρων του νομού τροφοδοτούσε πάντα το Μουσείο με νέα ευρήματα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία του Παπαστράτειου πάρκου, δίπλα στην παλαιά Παπαστράτειο Βιβλιοθήκη. Το μισό κτήριο στέγαζε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το άλλο μισό το Μουσείο. Τώρα ολόκληρο το κτήριο στεγάζει το Μουσείο και οι δύο ενσωματωθείσες αίθουσες της Βιβλιοθήκης χρησιμεύουν ως εργαστήριο και αποθήκη. Οι συλλογές του Μουσείου εκτίθενται στο μικρό προθάλαμο και στις δύο αίθουσες, και περιλαμβάνουν αγγεία, εργαλεία, μεταλλικά αντικείμενα, επιτύμβιες στήλες και γλυπτά προερχόμενα από διάφορες θέσεις του νομού. Το Μουσείο περιέχει δηλαδή, τους πολιτιστικούς θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής του νομού που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή (7.000 π.Χ.) έως και το τέλος της ρωμαιοκρατίας (4ος αιώνας μ.Χ.).

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [2]
  Διαμαντή & Καζαντζάκη 1 - Αγρίνιο
  2641027377
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

  Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου: 08:30-15:00   Θερινό: Από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου: 08:30-15:00   Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1 Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1 Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής περιλαμβάνει εκθέματα από την αρχαία πόλη της Αιανής και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές της κατασκευής του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλο το Νομό Κοζάνης (Εγνατία Οδός, Εθνική Οδός Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Νίκης, Εθνική Οδός Ρυμνίου-Κοζάνης). Χρονολογικά καλύπτει τη μεγάλη περίοδο από την προϊστορική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους (6000 π.Χ. - 2ος αι. μ.Χ.). Ενότητες της Έκθεσης   - Η ιστορική ταυτότητα της Άνω Μακεδονίας, της Ελιμιώτιδας και της Αιανής (αίθουσα Α) - Η αρχαία πόλη στο λόφο της Μεγάλης Ράχης (αίθουσα Β) - Η καθημερινή ζωή - Τα νεκροταφεία της αρχαϊκής και κλασικής εποχή - Αγάλματα, στήλες και αρχιτεκτονικά μέλη - Τα νεκροταφεία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [4]
  Στείλτε e-mail
  Αιανή - Κοζάνης
  24610988000
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

  Ώρες Λειτουργίας:   Τρίτη-Κυριακή : 08.00-15.00 Δευτέρα : κλειστό   Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1 Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €5, Μειωμένο: €3 Διάρκεια ισχύος για τρεις (3) ημέρες Το Μουσείο αναπτύσσεται στην ανατολική μεγάλη πλευρά του κτιρίου, σε έξι αίθουσες, όπου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως και τα ύστερα γεωμετρικά χρόνια. Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από την πόλη του Αιγίου και τις άλλες αρχαίες πόλεις της Αιγιάλειας (Αίγειρα, Κερύνεια, Ρύπες κ.ά), αλλά και από μικρότερους αταύτιστους αρχαίους οικισμούς της περιοχής.  

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [5]
  Στείλτε e-mail
  Αγ. Ανδρέου 3 & Μιχαλακοπούλου, Αίγιο - Αχαΐας
  2691021517
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ

  Ώρες λειτουργίας: 8:30-15:00 εκτός Δευτέρας   Εισιτήρια: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, που θεμελιώθηκε το 1910 και άρχισε να λειτουργεί το 1925. Αφού πέρασε πολλές περιπέτειες ξαναλειτουργεί ανακαινισμένο από το 1998 και περιλαμβάνει ευρήματα από το τμήμα της Θεσσαλίας, που τους ιστορικούς χρόνους ονομαζόταν Αχαΐα Φθιώτιδα.Η έκθεση των αρχαίων αντικειμένων οργανώνεται σε τρεις αίθουσες: την αίθουσα Φθιωτίδων Θηβών (αρχαϊκή πόλη κοντά στις Μικροθήβες, που κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ των πόλεων της περιοχής), την αίθουσα με αγγεία, ειδώλια, εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, αντικείμενα μικροτεχνίας της προϊστορικής και της εποχής του σιδήρου και την αίθουσα με αντικείμενα από την ελληνιστικής πόλης της Άλου στη σημερινή θέση Κεφάλωση Αλμυρού, ενώ δεξιά της εισόδου στεγάζεται η πολύτιμη βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» με σπάνια βιβλία ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου.

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [6]
  Στείλτε e-mail
  Αθηνών 50, Αλμυρός - Μαγνησίας
  2422021326
 • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ

  Ώρες Λειτουργίας: Θερινό: Από 01/04 έως και 31/10 λειτουργεί από 08:00-20:00   Χειμερινό: Από 01/11 έως και 31/03 λειτουργεί κιαθημερινά (εκτός Δευτέρας) από 8:30-15:00   Το Μουσείο της Αμφίπολης αποτελεί ένα πολύπλευρο σύνολο χώρων και ανθρώπινου δυναμικού με πολλές και διαφορετικές λειτουργίες, σε σχέση με την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Στην έκθεση του Μουσείου μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της άμεσης περιοχή της. Στις αποθήκες και τα εργαστήριά του εξασφαλίζεται η φύλαξη και πραγματοποιείται η συντήρηση και η μελέτη των ευρημάτων που οι αρχαιολογικές ανασκαφές φέρνουν στο φως.   Στον προθάλαμο της έκθεσης, στο χώρο υποδοχής, εκτίθενται η ασημένια λειψανοθήκη και το χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς που βρέθηκαν σε κιβωτιόσχημο τάφο, στο σημείο που είναι τώρα κτισμένο το Μουσείο.   Η έκθεση οργανώνεται κατά χρονολογικές και θεματικές ενότητες:   Ι) Προϊστορικοί χρόνοι ΙΙ) Πρώιμοι ιστορικοί χρόνοι ΙΙΙ) Κλασσικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι ΙV) Ρωμαϊκοί χρόνοι V) Παλαιοχριστιανικοί χρόνοι VI) Βυζαντινοί χρόνοι 

  Κατηγορία: ΜΟΥΣΕΙΑ

  Φωτογραφίες [1]
  Αμφίπολη Σερρών - Σερρών
  2322032474
Σελίδα 1 από 12